Basistips voor motorcross fotografie – Panning shots, standpunt en instellingen!
Nancy van Oosterhout 12 augustus 2018, 07:57

Motorcross is niet alleen geweldig om te zien, maar ook juist om te fotograferen. Toch kan het lastig zijn: hoe ‘bevries’ je op de juiste manier de actie en laat je de sport zien vanuit een uniek perspectief? In deze blog geeft Nancy van Oosterhout wat belangrijke tips!

Om unieke foto’s te maken van motorcross acties, kun je verschillende technieken gebruiken, zoals bijvoorbeeld pannen, bevriezen, het vastleggen van springacties of opstuivend zand. Vaak kun je – als je je van tevoren netjes hebt aangemeld – bij een training gaan kijken en foto’s maken.

Hierbij wat tips om te zorgen dat je mooie foto’s kunt maken.

Geschikte objectieven
Vaak krijg je vrij kort de tijd om foto’s te maken op de baan en moet je dus het meeste halen uit de tijd die je tot je beschikking hebt. Het klinkt voor de hand liggend, maar je hebt dus niet veel tijd om van objectieven te wisselen. Weet je dat de motorcrossers zeer dichtbij komen en wil je de wijdse omgeving erbij betrekken? Gebruik dan een lichtsterk allround objectief, zoals de 24-70mm F2.8.

Hier kun je gemakkelijk van een wijds shot van de grond wisselen tot een lichte tele, waarmee je meer op de motorcrossers zelf kunt inzoomen. Gebruik bij voorkeur apparatuur die tegen een stootje kan en is afgedicht tegen stof en vocht; het kan er nogal wild aan toegaan.

Voor de sprinschans is het aan te raden om wat meer telebereik te hebben; de 70-200mm F2.8 is daarbij een veelgebruikt objectief.

Plaats waar je gaat staan
Nu we de apparatuur op orde hebben, is het belangrijk om te kijken naar de ideale plaats. Deze is belangrijk voor de soort foto die je wilt maken. Op de rechte stukken kun je gaan pannen: het meetrekken van de camera waardoor je het voorwerp meetrekt en de achtergrond lijkt te bewegen waardoor je dus actie in de foto krijgt. Door een relatief lange sluitertijd te gebruiken en mee te bewegen met het onderwerp, blijft het onderwerp scherp, terwijl de achtergrond lijkt te bewegen.

Dit vergt wat oefening. Ik heb onderstaande foto gemaakt op 1/60 SEC sluitertijd en dan meetrekken met dezelfde snelheid als de rijder. Ze kwamen hier net uit de bocht en rijden dus wat langzamer. Kijk anders even bij mijn eerdere blog over panning fotografie.

Springschans

Bij de springschans kun je mooie foto’s maken omdat de motoren dan los van de grond komen. Als je probeert contact te maken met de rijders, dan willen ze graag hun tricks laten zien. Let erop dat je een snelle sluitertijd kiest voor het bevriezen van de rijders.

Ze gaan best snel. Denk aan een snelheid tussen 1/500 SEC en 1/1000ste SEC, afhankelijk van de snelheid, positie en het onderwerp. Op het dode punt kun je mooie foto’s maken. Dit is het moment waarop een rijder in zijn sprong stil lijkt te hangen. Het hoogste punt in de sprong. Test dit even uit en kijk voor je begint hoe de rijders springen en wat een mooi shot is. Je kunt voor de schans gaan staan (uiteraard niet op de baan) en naast de springschans. Zo heb je twee keer een sprong vanuit een ander perspectief. Onderstaande foto is van onderaf genomen. Deze jongen wilde wel laten zien wat hij kon met zijn motor.

Bochten en instellingen

Als laatste de bochten! Het mooie aan bochten is dat het zand heerlijk opspat waardoor je prachtige actie krijgt. In de bochten rijden ze vaak langzamer dus je hebt iets meer tijd om te focussen.

Waar moet je op letten? Zet je scherpstelpunt vast, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je hem per ongeluk verplaatst. Ik werk zelf veel met de back button focus omdat je op deze manier al ver van tevoren de rijder vast kunt houden en op het juiste moment kunt afdrukken. Je stelt dan één keer scherp op je onderwerp, de rijder in dit geval, en wacht tot hij een tweede keer de hoek om komt; je bent dan al scherp gesteld en kunt direct afdrukken.

Houd er ook rekening mee dat ze best hard rijden. Het verschil in snelheid en jouw reactie om te schieten lijkt maar een fractie van een seconde, maar het is genoeg om net buiten beeld te vallen. Zorg dus dat je goed kijkt en de sluiter indrukt net voor het moment dat je vast wilt leggen. Zorg er op dit soort momenten voor dat de camera in ‘burst’ modus staat, dus dat hij zoveel mogelijk foto’s per seconde maakt. Zoek in de handleiding van je camera waar je deze optie kunt instellen.

Dit kun je even oefenen. Al snel heb je het juiste moment te pakken. Als je het lastig vindt, begin dan bij de bochten.
Je kunt bijvoorbeeld schieten op (S) schieten of manueel. Bij manueel is het lastige dat je dan telkens met de knoppen moet rommelen. Als je het laatste doet, zorg dan dat je sluitersnelheid goed is door even het licht te meten. Als je wisselend weer hebt, dan is het werken met automatische ISO fijn. De camera bepaalt aan de hand van jouw sluitertijd de bijbehorende ISO-waarde voor een goede belichting.

Extra tips
Als je een foto maakt van de springschans kun je te maken krijgen met behoorlijk wat tegenlicht. Let hierop. Ik zet hem dan zelf vaak op centrumgewogen meting; dan zorgt de camera dat het midden van de foto goed belicht is (de motorrijder), en mag de rest (lucht, zand) gerust over- of onderbelicht zijn. Lees meer over de centrumgewogen meting.

Let er tot slot op dat stof en opspattend zand de camera of lens kunnen beschadigen. Zorg dus voor een goede filter en eventueel wat bescherming van je camera en bovenal zorg dat je zelf veilig gaat staan!

Veel plezier met oefenen.