Wie zijn we?

Artikel Van Mag uit 2016

Nederlandse Fotografe wint met dierenfoto wedstrijd van National Geographic - en nog veel meer
Na het fotograferen van asieldieren sloeg het virus toe bij Nancy en nu is ze samen met Kees professioneel fotograaf en webdesigner.

Door het nieuws van de overstromingen in Zuid Spanje kwamen we op het spoor van de organisatie Animal In Need. Deze organisatie vangt zwerfhonden op in Spanje en is opgezet en wordt al jaren geleid door Nederlander Peter Koekebakker. Ze huizen 600 honden, meer dan 100 katten, verschillende paarden en andere dieren.

Omdat we een artikel wilden maken over deze overstroomde opvang (waar elk dier gelukkig goed is uitgekomen) zijn we in contact gekomen met bestuurslid Nancy van Oosterhout. Op haar facebook pagina zagen we dat ze een fotowedstrijd van National Geographic had gewonnen. Hier wilden we het fijne van weten dus hebben haar wat vragen voorgelegd:

Je bent bij de stichting Animal In Need betrokken: hoe lang al, wanneer ben je met ze in contact gekomen en wat doe je er precies voor?

Nancy van Oosterhout:

Ik ben sinds 3 jaar bij de stichting betrokken. Door een grap met Peter heb ik het boek ‘Van straathond naar huishond’ geschreven wat over het leven van Peter gaat en over de honden die uiteindelijk goed terecht komen bij hun baasje. Binnen de stichting ben ik bestuurslid; sponsoring, pr en communicatie is daarbij mijn passie.

Honden in het Spaanse asiel van Peter Koekebakker hunkeren naar een warm mandje.

© NanKee Photography
Je bent begonnen met het fotograferen van honden in jullie asiel? Hoe lang geleden, waarom ging je dat doen?

Kees en ik gingen naar het asiel en dan maak je gelijk gebruik van je camera want hoe mooier de honden tot hun recht komen op de foto hoe meer kans er is dat de mensen op de site deze hond beter bekijken.

Portretfoto van hond die vroeger vreselijk is mishandeld. Nu gelukkig bij een vriendin van Nancy.

© NanKee Photography
En toen bleek je het fotograferen heel leuk te vinden? Vertel:

Toen ging ik los haha. Ik had een simpele camera maar zag wat voor extra mogelijkheden mijn maatje had en toen ben ik vrij snel overgestapt op een andere camera. Met meer mogelijkheden. Ik werd steeds gedrevener en trek vaak de natuur in om mooie plaatjes vast te leggen.

'Konikpaarden aan het spelen zijn in Meiderswijk. Een gebied waar je veel kunt zien en fotografen'.

© NanKee Photography
Je bent aangestoken door een vriend - nu hebben jullie samen een eigen bedrijf?

© NanKee Photography
Je bent aangestoken door een vriend - nu hebben jullie samen een eigen bedrijf?

Mijn maatje Kees Luising heeft me ontzettend veel geleerd over fotograferen. We hebben dezelfde passie en wisselen regelmatig leuke tips aan elkaar uit. We laten elkaar onze foto’s zien en we bekritiseren elkaar. We willen graag dat onze foto’s een emotie oproepen. Soms is dit lastig omdat we zeggen ‘de foto is prachtig maar er zit geen gevoel bij’. Dat is voor ons een reden om niks met de foto te doen.

'Het beestje is maar één cm lang, je zou hem zo voorbij lopen'.

© NanKee Photography
Bij elke opdracht proberen we dat moment te pakken. Naast fotografie delen we ook een andere passie namelijk webdesign. Toen viel al snel het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Onze krachten werden gebundeld en onder de naam NanKee zijn we samen een fotografie en webdesignbedrijf begonnen.

'Wat moet ik zeggen. Deze roofvogel straalt zoveel kracht uit'.

©

NanKee Photography
Welke foto's maak je het liefst / welke dieren fotografeer je het liefst?

Ik ben erg veelzijdig en kan de schoonheid van heel veel dingen zien. Of het nu een mens of dier is of een gebouw of straat of dat ik aan het werk ben voor de krant. Als je je gevoel laat spreken kun je overal genieten; er is zoveel moois te zien. Dieren en kinderen boeien me wel het meest omdat ze lekker zichzelf zijn.

Het onbevangene is zo mooi om vast te leggen. De Veluwe is wel mijn favoriete plek. Alsof ik in een snoepwinkel word losgelaten. Ik zie zoveel mooie dingen die ik graag vast wil leggen.

'Onze absolute trots. Met deze foto heeft Nankee Nat Geo gewonnen'.

© Nankee Photography
Je bent pas bezig en hebt al een prijs in de wacht gesleept met een fotowedstrijd van National Geographic: Wauw! - hoe is dat gegaan?

Ik fotografeer nu ongeveer anderhalf jaar. Er werd een wedstrijd uitgeschreven op Nat Geo over de Big Five dieren in Nederland. Dik 4 maanden lang konden mensen stemmen op alle foto’s.

Er deden ruim 500 foto’s mee. NanKee werd door het publiek gekozen als de beste foto van de big five van Nederland.

Dat was fantastisch, wat waren we blij. Het is een enorme eer om in zo’n gerenommeerd blad als National Geographic te mogen staan. We zijn er enorm trots op dat we dit nu al hebben bereikt en het geeft Nankee een enorme boost om zo door te gaan.

We komen in het januari nummer van National Geographic te staan. Een grote droom die al snel uitkomt. Dat vraagt naar meer hihi.

Het was voor mij zelf ook een prachtig moment toen ik de foto maakte. Ik was al heel vroeg naar de Veluwe gegaan. Ik denk rond 6 uur. Het werd net licht. Net op het moment dat ik dacht ik ga terug naar de auto zag ik dit jonge reebokje. Ik was alleen met hem en hij heeft me alle tijd gegeven om de foto te maken. Dat zijn zulke mooie momenten, die kun je niet beschrijven deze kun je alleen maar voelen.

 

NanKee fotografeert dus behalve dieren, ook mensen of objecten/gebouwen.

 

De John Frost brug.

© NanKee Photography
Nancy:

De John Frost brug. Avond fotografie geeft altijd iets moois. Mooie verlichte gebouwen. Het mooie aan deze brug is dat de kleur om de paar tellen veranderd.

'De sluis van Driel. Een mooie plek met een bijzondere sluis'.

© NanKee Photography
Maar de prijs voor National Geographic is niet de enige award die NanKee Photography in de wacht heeft gesleept heb ik begrepen?

Nancy:

Klopt! Met onderstaande foto hebben we ook goed gescoord: Frisbeeën met de hond. Een genot om te zien hoeveel plezier de honden hebben. Ik ben hiermee 2 keer winnaar geworden. 1x bij cameraland en 1x bij Dogs photography worldwide.

Frisbeeën met de hond.

© NanKee Photography
Nancy van Oosterhout:

Het lastige bij dit soort foto’s is dat alles moet kloppen. De bek wil je het liefst open en dat is maar een fractie van een seconde. Ben je net te laat dan is de frisbee in de bek. Net ervoor spreekt de foto niet.

Dieren doen iets met me. Ik vind het heerlijk om naar hun bezigheden te kijken. Soms is het moment zo mooi dat ik weleens vergeet te klikken.

Gelukkig was de timing van NanKee wat betreft de foto met de hond en de frisbee, perfect! Wat een prachtplaatje.

Mocht je meer willen weten van Nancy of snel in contact met haar willen komen, click dan op deze link:

https://www.facebook.com/nancy.vanoosterhout?fref=ts

Bij deze willen we Nancy en Kees hartelijk bedanken voor alle foto's die we mochten gebruiken en we wensen ze in de toekomst nog heel veel succes met hun bedrijf in fotografie en webdesign!